Hvad er en LER-robot?

En LER-robot er software, der hele tiden lytter efter graveforespørgsler hos ler.dk og besvarer dem automatisk ved at sende jeres ledningsoplysninger til graveaktøren. 

Artiklen er opdateret den 13. august 2022 med en aktuel markedsundersøgelse.

Hvordan får man en LER-robot? Og koster det noget?

En LER-robot stilles til rådighed for jer af en tjenesteyder, som I har en serviceaftale med. Man betaler typisk et månedligt eller årligt abonnement. Der er mange der tilbyder en LER-robot og der er stor forskel på priserne, men de starter ved 399,- kr. om måneden - dette gode tilbud finder du hos qLER.

LER-robot besvarer graveforespørgsler automatisk og præcist.

Man kan betale 20.000,- eller mere om året, og hos andre kan det fås for 399,- om måneden. Hos nogle udbydere betaler man for hver gang den besvarer en LER-forespørgsel, hos andre er der "flatrate", så der er ubegrænset antal besvarelser med i prisen. 

Hos nogle udbydere kan man kun vælge et omfattende og kompliceret system med masser af muligheder for at projektere og beregne på ledningsnettet, men en mindre ledningsejer har sjældent brug for dette - så hvis man ser sig for, kan man godt undgå at betale for en masse funktioner, man ikke har brug for.

Der er løsninger, der både er budgetvenlige og kun indeholder det I grundlæggende har brug for, for at overholde den nye LER-lov.

Hvorfor skal vi have en LER-robot til at besvare graveforespørgsler?

I kan få en LER-robot til at arbejde for jer, så I selv slipper for at besvare graveforespørgsler manuelt. Det er desuden nødvendigt at have en LER-robot for at I kan opfylde de nye LER 2.0-lovkrav, der gælder fra 1. juli 2023.

Hvordan fungerer en LER-robot?

Jeres tjenesteyder som stiller LER-robotten til rådighed for jer, skal have adgang til jeres digitaliserede ledningsoplysninger. Flere tjenesteydere eller servicepartnere tilbyder at oversætte eller konvertere jeres nuværende ledningsoplysninger fra papirformat, PDF-format, CAD-format og lignende. Hos nogle tjenesteydere koster dette et stort opstartsbeløb, og hos andre er det næsten gratis. Nogle tjenesteydere opkræver betaling hver gang I ændrer lidt på jeres ledningsdata. Hos andre tjenesteydere er ændringer og opdateringer en del af abonnementsprisen.

Markedsundersøgelse fra 2022: Hvad kan du som ledningsejer vælge mellem?

Vi har undersøgt markedet for at se hvad man bliver tilbudt, hvis man skal bruge en LER-robot.

Det viser sig - ikke overraskende - at de fleste firmaer gerne vil lægge en del flere produkter i indkøbskurven. Vi undersøger hvad man som absolut minimum kan nøjes med, når man blot ønsker at overholde LER 2-loven og på den måde sikre sig mod graveskader.

Når man spørger til prisen på en LER-robot, finder man ud af mange ting - nogle af dem er forvirrende - men vi vil forklare det her:

Bindinger?

  • Nogle firmaer kræver, at man også skal have andre af deres dyrere produkter for at få adgang til at bruge LER-robotten
    Det gør selvfølgelig ens årlige udgift og prisen på anskaffelse unødigt dyr.
  • Nogle kræver, at man betaler ekstra for et WebGIS-kort, så man kan se sine egne ledningsoplysninger.
    Det er ærgerligt at undvære, for så kan man ikke kontrollere at firmaet har lagt ledningsoplysningerne rigtigt ind.

Holder prisen?

  • Overraskende fandt vi ud af at flere af de store firmaer, der i en del år har haft en automatisk svar-service i det "gamle" LER 1.0, endnu ikke er begyndt at levere i LER 2.0. Dette på trods af, at der her i august 2022 er mindre end 1 år tilbage til fristen hvor det er 100 % obligatorisk.
    Derfor opfordrer vi dig til at spørge ind til om prisen på en LER-robot stiger, når det firma skifter til en ægte LER 2.0-robot.
    Det er lettere hos et firma, der f.eks. kun har en LER 2.0-robot, fordi de allerede kender deres omkostninger. Derfor kan firmaer som qLER også sætte en pris, der er langtidsholdbar og ikke giver overraskelser i vandværkets eller antenneforeningens udgifter i de kommende år.
  • Nogle opkræver gebyr for hver enkelt graveforespørgsel deres automatiske software udfører.
    Det kan gøre det svært at kende sit budget og virker ulogisk, når det bare er en robot der udfører arbejdet.
  • Prisen afhænger hos nogle leverandører af hvor mange forbrugere man har.
    Det er ærgerligt hvis man f.eks. er i den lave ende af et interval der starter ved kun 100 forbrugere.
    Det er måske også ulogisk og svært at forstå at prisen ikke er ens for alle? Trods alt er det en robot der automatisk udfører LER 2-besvarelserne.
  • Man kan risikere at skulle betale flere tusinde kroner ekstra for at firmaet opbevarer ens data - det hedder HOSTING.
    I dag i 2022 er hosting ikke særlig dyrt.
    Her kan man derfor med fordel lede efter en LER-robot, hvor hosting er med i pakke-prisen.
  • Opstartsomkostningerne til oprettelse i LER 2-systemet bliver oftest opkrævet som et større engangsbeløb. 
    Se dig om på markedet, for der er også nogle mindre firmaer, hvor der ikke er en afgift for oprettelse i systemet.

Skal I have mere end 1 leverandør?

  • Nogle firmaer der tilbyder en LER-robot tilbyder ikke selv at konvertere jeres ledningsoplysninger til det nye format. I skal derfor have fat i flere firmaer, hvilket både er fordyrende og besværligt. Der er flere firmaer på markedet, det tilbyder at konvertere jeres eksisterende tegninger og GIS-data til det nye LER 2.0 format. De laveste priser for dette har vi set til cirka 9.000,-, hvis man f.eks. har et lille vandværk med 400 forbrugere og i forvejen kun har tegninger som PDF eller på papir. Det er klart at prisen for dette stiger hvis der flere firmaer, der skal ind over opgaven og processen dermed bliver unødigt tung.
  • Hvis man som vandværk eller antenneforening eller en anden type ledningsejer selv ønsker at redigere i sine ledningsdata, kan man hos flere udbydere finde tillægsprodukter, der også skal betales ekstra for.
    Her er det helt klart en fordel at spørge udbyderen om de tillader at man kan bruge det gratis redigeringsværktøj QGIS. Dette gratis tilbud finder man nok lettest hos de nye og mindre udbydere, der ikke har brug for at tjene penge på dyre værktøjer de allerede har brugt mange penge på at udvikle.

Får I den rigtige rådgivning?

  • Vi fandt ud af, at nogle af de firmaer, der tilbyder en LER-robot, også fortæller ledningsejeren, at de skal have lavet en præcisionsindmåling med GPS af hele deres ledningsnet, før de kan overholde LER 2-loven. Det kan nemt koste 25-50.000,- eller mere. Og bagefter skal disse indmålingsdata tegnes rent og bearbejdes, hvilket også koster en del ekstra. Vi har undersøgt myten om kravet om genindmåling - læs om dette i næste afsnit.

LER 2-myte: "Ledningsnettet skal indmåles forfra med præcisions-GPS"

Vi kan efter vores research slå helt fast, at den nye LER 2-lov ikke stiller krav til at man får indmålt sine eksisterende ledninger, hvis man allerede har udmærkede tegninger.

Loven siger helt præcist:
"De nødvendige ledningsoplysninger skal have et indhold og en kvalitet, så de er umiddelbart anvendelige ved gravearbejdet." (LER-loven)

Vi har for en sikkerheds skyld også spurgt LER-Sekretariatet hos Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFE), for at spørge om indmåling er nødvendig. De henviser til vejledningen for LER 2-loven, hvor der står:
1. "Ledningsejer skal udlevere oplysninger om en lednings eller et ledningstracés nøjagtighedsklasse." 
2. "Ledningsejerne bør vælge en nøjagtighedsklasse, der afspejler den usikkerhed deres opmålings-,
registrerings- eller digitaliseringsmetoder indebærer. En nøjagtighedsklasse bør oplyses efter bedste viden
for at sikre ledningsoplysningernes pålidelighed."
3. "Det er kun obligatorisk at udlevere en konkret nøjagtighedsklasse for nye ledninger."

LER-Sekretariatet har også selv lavet en rigtig god FAQ (LER 2-FAQ - klik her for at læse den), hvor man direkte kan læse:

"Skal vi genopmåle alle vores ledninger?

Der er ikke krav om genopmåling af ledningsnettet. Det er kun meningen, at ledningsejer skal digitalisere de ledningsoplysninger, som ledningsejer allerede har og allerede udleverer i et andet format. Ledningsejer skal derfor ikke genopmåle eller genopgrave sit ledningsnet for at kunne udlevere ledningsoplysninger, der opfylder alle de nye krav." (Kilde: ler.dk)

Derfor opfordrer vi jer som ledningsejer til at finde et firma, der rådgiver jer om hvordan I rent praktisk kan overholde den nye LER 2-lov og samtidig sørge for at jeres infrastruktur beskyttes bedst muligt mod graveskader. 

Hvad har vi lært af markedsundersøgelsen?

Hos qLER har vi på baggrund af denne markedsundersøgelse taget en snak med vores kunder, de mindre ledningsejere. Deres ønske har været en overskuelig LER 2-pakkeløsning, hvor qLER sørger for alting og som tilbydes til den lavest mulige pris. 

Vi tilbyder derfor en samlet pakkeløsning til LER 2.0:

  • Vi digitaliserer og konverterer jeres eksisterende ledningsoplysninger for en fast lav pris
  • Vi besvarer og dokumenterer automatisk alle jeres graveforespørgsler
  • Gratis oprettelse i systemet
  • Ubegrænset antal besvarelser
  • Ingen ekstrapris for flere forbrugere
  • Gratis WebGIS til tablet og hjemmeside
  • Gratis løsning til redigering af egne data

Du kan læse mere om pakkeløsningen hos qLER - og så er det nemmeste faktisk at ringe til dem og høre hvordan forløbet præcist vil blive for jer, ring på 31 62 31 60 og få en snak med Bjarke Korsager.

Hvis du vil vide mere

Du kan også lære mere om priser og krav ved LER 2 i vores andre blog-indlæg:

LER 2.0 - Nu er det ved at være alvor (LER 2-deadline nærmer sig)

LER 2.0 FAQ

Hvad er ledningsejerregistret? (LER)

Hvad er LER 2.0? (LER2)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram